Op welke manier kun je ecologisch gebruik maken van energie? En zorg je er voor dat de natuur niet wordt aangetast?

15 Jul by Marion Hamilton

Op welke manier kun je ecologisch gebruik maken van energie? En zorg je er voor dat de natuur niet wordt aangetast?

Of u nu de voorkeur geeft aan houtblokken of pellets, houtverwarming is de meest economische manier om uw huis in 2020 te verwarmen. Esthetisch, aangenaam en bijzonder efficiënt voor het verwarmen van een huis, het is zelfs ecologisch omdat de CO2-balans negatief is: bomen vangen meer kooldioxide op dan ze uitstoten als ze verbranden. Wil je meer weten? Maak dan gebruik van een handige energievergelijker.

Tel 1.000€ tot 20.000€ voor de aankoop en installatie van een houtkachel, afhankelijk van het model en of de aankoop online of in de winkel gebeurt. Voor de installatie is meestal een rookkanaal nodig. Bovendien moet de schoorsteen één keer per jaar worden geveegd, bij voorkeur in het voorjaar, na de verwarmingsperiode.

Gas moet minder worden gebruikt, daardoor kunnen we energie besparen!

Verwarming met aardgas blijft de beste manier van verwarmen in stedelijke gebieden. Een kwart van de gemeenten is aangesloten op aardgas, wat neerkomt op driekwart van de Europese bevolking; aardgas betreft dus de inwoners van dichtbevolkte stedelijke gebieden. Aansluiting op het aardgasnet kost ongeveer € 400 basis (maar kan veel hoger zijn als er werkzaamheden nodig zijn om het gasdistributienet uit te breiden), en de kosten voor de installatie van verwarmingssystemen variëren per verwarmingsbedrijf, maar blijven duur. De prijs per kWh aardgas is echter laag, waardoor deze verwarmingsmodus op de lange termijn zuinig is. Ook voor de zakelijke markt is hier zeker sprake van.

Er zijn genoeg woningen die niet meer van gas afhankelijk zijn

Voor eigenaars van eengezinswoningen in gemeenschappen die niet zijn aangesloten op het GRDF-aardgasnet, kan de reflex zijn om over te schakelen op olieverwarming. De installatie van de olietank kost van € 1.000 tot € 7.000, afhankelijk van het geval, exclusief de aansluiting op de verwarmingssystemen van het huis, die afhankelijk zijn van de ene verwarmingsmonteur op de andere.